- Wat is een orthodontist?
- Wat is orthodontie?
- Moet ik een beugel?
- Waarom kunnen de behandelingen niet altijd buiten schooltijd plaatsvinden?
- Mogen ouders/begeleiders mee de behandelruimte in?
- Wanneer kan ik vragen over de behandeling stellen?
- Wat te doen als de beugel kapot is?
- Wat is een vaste beugel?
- Hoe gaat de behandeling bij een vaste beugel?
- Wat moet je doen met elastieken?
- Hoe gaat het met eten?
- Hoelang duurt de beugelbehandeling?
- Wanneer mag de beugel eruit?
- Wanneer kan ik terecht?
- Wat kost een behandeling?
Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel ons je vraag
Op elke vraag een antwoord.
-
Wat is een orthodontist?
Een orthodontist is een tandarts die na zijn studie tandheelkunde een vierjarige fulltime specialistenopleiding aan de universiteit heeft gevolgd tot specialist in de Dento-Maxillaire Orthopaedie (orthodontie). Een orthodontist is dus een tandarts-specialist. Tijdens de opleiding worden orthodontisten “de kneepjes van het vak” van kaak- en gebitsregulatie geleerd. Na de opleiding…
Een orthodontist is een tandarts die na zijn studie tandheelkunde een vierjarige fulltime specialistenopleiding aan de universiteit heeft gevolgd tot specialist in de Dento-Maxillaire Orthopaedie (orthodontie). Een orthodontist is dus een tandarts-specialist. Tijdens de opleiding worden orthodontisten “de kneepjes van het vak” van kaak- en gebitsregulatie geleerd. Na de opleiding volgt inschrijving in het specialistenregister voor orthodontisten. Alleen diegene die ingescheven staat in een specialistenregister mag zich orthodontist noemen. De tandartsopleiding en de orthodontische specialisatie duren samen ongeveer 10 jaar. De orthodontist werkt nadat hij is ingeschreven in het Specialisten Register niet meer als tandarts, maar houdt zich alleen nog bezig met orthodontie.
De orthodontistenpraktijk Leenstra is een zelfstandige praktijk in een samenwerkingsverband met een andere orthodontist en groepspraktijk van tandartsen. Praktijk Leenstra is met de andere praktijken gevestigd in het gebouw “de Zevenhont”. Zoals gezegd is de praktijk zelfstandig. Er is dus is één orthodontist werkzaam, te weten Dr. T.S. Leenstra. Hij wordt ter zijde gestaan door een aantal speciaal daarvoor opgeleide assistentes. Uiteraard is het samenwerkingsverband een heel groot voordeel. Van elkaar wordt veel geleerd en ook voor overleg van “problemen” is er altijd een mogelijkheid.
Thomas Leenstra is in 1987 in Groningen afgestudeerd als tandarts. Hij heeft toen eerst een jaar gewerkt als tandarts in Duitsland. Vervolgens heeft hij als onderzoeker op de afdeling Mond- en Kaakchirurgie van het Academisch Ziekenhuis Groningen gewerkt. Daarna heeft hij als tandarts-algemeen practicus een eigen tandartspraktijk gehad en als tandarts voor Justitie gewerkt. Van 1991 tot 1995 heeft hij zich vervolgens aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (Radboud ziekenhuis) gespecialiseerd in de orthodontie. Tijdens deze specialisatie heeft hij ook het proefschrift geschreven waarop hij is gepromoveerd. Een deel van zijn onderzoek heeft hij verricht aan de Sapporo Medical University in Sapporo, Japan.
-
Wat is orthodontie?
Volgens het woordenboek is de betekenis van orthodontie: tandheelkunde die speciaal is gericht op de ontwikkeling van een regelmatig blijvend gebit. Met kennis van de klassieke talen is het woord orthodontie te herleiden: “ortho” is het Griekse woord voor recht en “odontos” is Grieks voor tand. Het doel van orthodontie…
Volgens het woordenboek is de betekenis van orthodontie: tandheelkunde die speciaal is gericht op de ontwikkeling van een regelmatig blijvend gebit. Met kennis van de klassieke talen is het woord orthodontie te herleiden: “ortho” is het Griekse woord voor recht en “odontos” is Grieks voor tand. Het doel van orthodontie (gebitsregulatie) is het verkrijgen van een goed functionerend en regelmatig gebit, dat er mooi uitziet en goed schoon te houden is. Maar dat is maar de helft van het verhaal. De officiële naam voor een orthodontist is ‘specialist in de dentomaxillaire orthopaedie’. Die naam laat dus zien dat de orthodontie zich niet alleen bezig houdt met het reguleren van tanden en kiezen, maar ook met groei en groeibeïnvloeding van de kaken.
-
Moet ik een beugel?
Soms is een beugelbehandeling nodig om schade aan gebit en kaken te voorkomen. Soms is een beugel alleen nodig om een scheef gebit recht te zetten. Een scheef gebit is geen gebroken been dus als je het prima vindt om met een scheef gebit rond te lopen hoef je geen…
Soms is een beugelbehandeling nodig om schade aan gebit en kaken te voorkomen. Soms is een beugel alleen nodig om een scheef gebit recht te zetten. Een scheef gebit is geen gebroken been dus als je het prima vindt om met een scheef gebit rond te lopen hoef je geen beugel. Tijdens het eerste gesprek (consult) wordt door de orthodontist bekeken wat er aan de hand is en wordt er een behandeladvies gegeven. Uiteindelijk bepaal je zelf of je een beugel neemt of niet.
-
Waarom kunnen de behandelingen niet altijd buiten schooltijd plaatsvinden?
Het merendeel van onze “klanten” bestaat uit schoolgaande jeugd. Het is niet altijd mogelijk afspraken buiten schooltijd te maken, maar we proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Wettelijk is de school overigens verplicht vrij te geven voor bezoek aan de orthodontist. Veel ouders maken zich bij de start…
Het merendeel van onze “klanten” bestaat uit schoolgaande jeugd. Het is niet altijd mogelijk afspraken buiten schooltijd te maken, maar we proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Wettelijk is de school overigens verplicht vrij te geven voor bezoek aan de orthodontist. Veel ouders maken zich bij de start van de behandeling enorm druk over het schoolverzuim ten gevolge van de orthodontische behandeling. In de praktijk blijkt dit erg mee te vallen. Zeker als de beugel eenmaal geplaatst is. Naar ons idee worden er door de beugelbehandeling dermate weinig uren op school gemist dat de schoolprestaties hier niet onder zouden leiden. Tot slot een tip: Maak afspraken op lesuren die wat makkelijker gemist kunnen worden!
-
Mogen ouders/begeleiders mee de behandelruimte in?
Het is zo druk in onze praktijk dat het niet werkbaar is als iedereen constant mee de behandelruimte in gaat. Dat is simpelweg veel te druk. Uiteraard worden ouders/begeleiders in de behandelruimte uitgenodigd voor uitleg over beugelplaatsing, bij het verwijderen van de beugel en bij bijzonderheden. U wordt door ons…
Het is zo druk in onze praktijk dat het niet werkbaar is als iedereen constant mee de behandelruimte in gaat. Dat is simpelweg veel te druk. Uiteraard worden ouders/begeleiders in de behandelruimte uitgenodigd voor uitleg over beugelplaatsing, bij het verwijderen van de beugel en bij bijzonderheden. U wordt door ons altijd op de hoogte gehouden tijdens de behandeling. Vragen kunt u in eerste instantie aan de balie stellen.
-
Wanneer kan ik vragen over de behandeling stellen?
Altijd kunnen er vragen over de behandeling gesteld worden aan de assistentes of aan de orthodontist. Ook het stellen van een vraag per e-mail of via het contactformulier op onze website is een erg handige manier om snel een antwoord te krijgen op allerhande vragen. Is de vraag ingewikkeld dan…
Altijd kunnen er vragen over de behandeling gesteld worden aan de assistentes of aan de orthodontist. Ook het stellen van een vraag per e-mail of via het contactformulier op onze website is een erg handige manier om snel een antwoord te krijgen op allerhande vragen. Is de vraag ingewikkeld dan kan een aparte afspraak gemaakt worden om de vraag in alle rust te beantwoorden.
-
Wat te doen als de beugel kapot is?
Gaat er iets kapot aan de beugel laat het ons dan vooraf telefonisch weten. Vertel duidelijk wat er kapot is. Zo kunnen we bepalen of het nodig is dat je direct langs moet komen of dat de reparatie een paar dagen kan wachten. Soms kan de reparatie zelfs gewoon tot…
Gaat er iets kapot aan de beugel laat het ons dan vooraf telefonisch weten. Vertel duidelijk wat er kapot is. Zo kunnen we bepalen of het nodig is dat je direct langs moet komen of dat de reparatie een paar dagen kan wachten. Soms kan de reparatie zelfs gewoon tot de volgende afspraak wachten. Breng de kapotte beugel of het losse bandje altijd mee en gooi het dus niet weg. Helaas komt het toch nog vaak voor dat iemand met een kapotte beugel op de volgende afspraak komt zonder dit van tevoren aan ons te melden. Het is dan niet altijd mogelijk de reparatie direct uit te voeren. Immers, het repareren van een beugel kost veel tijd en de andere mensen worden graag op de afgesproken tijd geholpen. Dus, is er geen tijd om de reparatie uit te voeren dan wordt hiervoor een aparte afspraak gemaakt.
-
Wat is een vaste beugel?
Behalve beugels die je zelf in en uit kan doen, bestaan er ook beugels die vastzitten aan je tanden en je kiezen. Dit soort beugels heet “vaste apparatuur” en deze kun je dus niet zelf uitdoen. Zo’n beugel bestaat uit op je tanden geplakte slotjes (brackets) met een veerkrachtige draad…
Behalve beugels die je zelf in en uit kan doen, bestaan er ook beugels die vastzitten aan je tanden en je kiezen. Dit soort beugels heet “vaste apparatuur” en deze kun je dus niet zelf uitdoen. Zo’n beugel bestaat uit op je tanden geplakte slotjes (brackets) met een veerkrachtige draad (boog) er door. De boog is aan de brackets vastgemaakt met kleine elastiekjes. Om de achterste kiezen zitten meestal metalen bandjes met zo’n slotje erop. Vaak zul je bij een vaste beugel nog een buitenbeugel of elastieken van je onder- naar je bovenkaak moeten dragen.
-
Hoe gaat de behandeling bij een vaste beugel?
Wanneer de behandeling met vaste apparatuur begint, worden banden om je kiezen gemaakt. Ook worden op je tanden en kiezen slotjes geplakt. In de slotjes wordt een boog aangebracht. Indien nodig wordt er ook nog een buitenbeugel of soms een uitneembare beugel bij gezet. In het algemeen plaatsen we de…
Wanneer de behandeling met vaste apparatuur begint, worden banden om je kiezen gemaakt. Ook worden op je tanden en kiezen slotjes geplakt. In de slotjes wordt een boog aangebracht. Indien nodig wordt er ook nog een buitenbeugel of soms een uitneembare beugel bij gezet. In het algemeen plaatsen we de beugel in één afspraak van ongeveer een uur in de mond. Dit doet geen pijn. Daarna wordt de beugel ongeveer één keer per maand bijgesteld. Als de boog is uitgewerkt wordt een nieuwe, meestal dikkere boog aangebracht. Na het plaatsen of het bijstellen van de beugel kunnen je tanden en kiezen de eerste 2 á 3 dagen gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Ook kan de beugel in het begin je wangen en tong irriteren. Dit gaat vanzelf over. In de tussentijd kun je de irriterende delen van de beugel bedekken met was. Die krijg je mee als de beugel geplaatst wordt. Deze was moet je wel weghalen voor het eten en het tandenpoetsen. Over het algemeen is die was na een paar dagen niet meer nodig omdat je mond dan aan de beugel is gewend.
-
Wat moet je doen met elastieken?
Bij de vaste beugel is het vaak nodig dat er elastieken van de onder- naar de bovenkaak worden gedragen om de overbeet te corrigeren. Je moet deze zelf aan de beugel vastmaken. Elastieken moet dag en nacht gedragen worden behalve bij het tandenpoetsen en bij het eten tenzij iets anders…
Bij de vaste beugel is het vaak nodig dat er elastieken van de onder- naar de bovenkaak worden gedragen om de overbeet te corrigeren. Je moet deze zelf aan de beugel vastmaken. Elastieken moet dag en nacht gedragen worden behalve bij het tandenpoetsen en bij het eten tenzij iets anders tegen je gezegd is. Omdat de rek er na een tijdje uitgaat, moet je iedere dag ’s avonds na het tanden poetsen nieuwe elastieken in doen. Je krijgt hiervoor een zakje met elastieken mee naar huis. Zorg dat je altijd wat elastieken bij je hebt, zodat je meteen een nieuwe in kunt doen als er een breekt. Elastieken zijn er in verschillende soorten. Onthoud daarom welke kleur op het zakje staat zodat je steeds dezelfde krijgt als ze op zijn.
-
Hoe gaat het met eten?
De beugel kan makkelijk verbuigen, breken of losgaan als je daar ruw mee omgaat. Daarom mag je geen harde en taaie of kleverige dingen eten. Het eten van noten, pinda’s, dropjes, kauwgom, toffees, stokbrood en andere soortgelijk voedsel maakt je beugel stuk. Snijd harde vruchten zoals appels bij voorkeur eerst…
De beugel kan makkelijk verbuigen, breken of losgaan als je daar ruw mee omgaat. Daarom mag je geen harde en taaie of kleverige dingen eten. Het eten van noten, pinda’s, dropjes, kauwgom, toffees, stokbrood en andere soortgelijk voedsel maakt je beugel stuk. Snijd harde vruchten zoals appels bij voorkeur eerst in stukjes voor je ze eet. Suiker, snoep en zoetigheid kunnen gaatjes veroorzaken in je tanden langs de randen van de slotjes. Cola en andere koolzuurhoudende dranken mogen wel gedronken worden. Kies het liefst wel voor suikervrije frisdrank!
-
Hoelang duurt de beugelbehandeling?
De meeste beugelbehandelingen duren ongeveer anderhalf jaar. Bij bijvoorbeeld alleen wat scheef staande tanden waarbij de kaken goed passen is de behandeling veel korter en duurt ongeveer 6 tot 12 maanden. Bij ingewikkelde gebitsafwijkingen waarbij bijvoorbeeld tanden of kiezen op een rare plaats onder het tandvlees zitten of bijvoorbeeld of…
De meeste beugelbehandelingen duren ongeveer anderhalf jaar. Bij bijvoorbeeld alleen wat scheef staande tanden waarbij de kaken goed passen is de behandeling veel korter en duurt ongeveer 6 tot 12 maanden. Bij ingewikkelde gebitsafwijkingen waarbij bijvoorbeeld tanden of kiezen op een rare plaats onder het tandvlees zitten of bijvoorbeeld of bij grote overbeten kan een beugelbehandeling langer duren dan anderhalf jaar. Goed meewerken aan de behandeling scheelt ook heel veel tijd. Indien je bijvoorbeeld gevraagd is elastieken te dragen doe dat dan ook. Het is logisch dat als je die elastieken niet of nauwelijks draagt, er ook niet veel gebeurt. De beugelbehandeling gaat dan langer duren dan nodig is en dat is natuurlijk toch wel erg jammer.
-
Wanneer mag de beugel eruit?
Het is volstrekt logisch dat deze vraag heel vaak gesteld wordt. Immers, iedereen wil toch ook wel weer graag snel van de beugel af. Bij het eerste gesprek wordt er al een schatting gemaakt van de totale behandelduur. Dit is over het algemeen anderhalf jaar. Bij enorme overbeten of zeer…
Het is volstrekt logisch dat deze vraag heel vaak gesteld wordt. Immers, iedereen wil toch ook wel weer graag snel van de beugel af. Bij het eerste gesprek wordt er al een schatting gemaakt van de totale behandelduur. Dit is over het algemeen anderhalf jaar. Bij enorme overbeten of zeer “ingewikkelde” gebitten kan de behandelduur langer zijn.
Is het alleen een kwestie van “een paar tandjes rechtzetten” dan is de behandelduur korter dan één jaar. Een beugelbehandeling kost nu eenmaal veel tijd en daarvoor moet geduld voor worden opgebracht. Het is van te voren nooit precies te voorspellen hoelang de behandeling duurt. Het kan namelijk zo zijn dat “de groei” niet meezit of dat bijvoorbeeld de beugel niet volgens voorschrift gedragen wordt. Het laatste komt helaas nogal eens voor. Het is dan volstrekt logisch dat de totale behandeling dan langer duurt. Van onze kant wordt in ieder geval al het mogelijke gedaan om de behandeling zo snel mogelijk te laten verlopen. Met andere woorden; je wordt geen seconde langer “in de beugels” gehouden dan nodig is. Wij vinden echter wel dat het resultaat goed moet zijn.
-
Wanneer kan ik terecht?
Wij maken graag tijd voor jou! Je kunt altijd op korte termijn terecht voor een eerste consult of een orthodontische behandeling. Is het nog te vroeg voor een behandeling of wil je wachten met de behandeling dan wordt deze uiteraard uitgesteld.
Wij maken graag tijd voor jou! Je kunt altijd op korte termijn terecht voor een eerste consult of een orthodontische behandeling. Is het nog te vroeg voor een behandeling of wil je wachten met de behandeling dan wordt deze uiteraard uitgesteld.
-
Wat kost een behandeling?
De kosten van de behandeling zijn afhankelijk van een groot aantal factoren. Tijdens het eerste consult geven wij een kostenbegroting mee van de orthodontische behandeling. Hierop zijn ook de verzekeringscodes vermeld. Je kan zo gemakkelijk bij jouw zorgverzekeraar informeren welk gedeelte er vergoed wordt. Per 1 januari 2013 zijn de…
De kosten van de behandeling zijn afhankelijk van een groot aantal factoren. Tijdens het eerste consult geven wij een kostenbegroting mee van de orthodontische behandeling. Hierop zijn ook de verzekeringscodes vermeld. Je kan zo gemakkelijk bij jouw zorgverzekeraar informeren welk gedeelte er vergoed wordt.
Per 1 januari 2013 zijn de tarieven van de orthodontische behandeling door de Nederlandse Zorgautoriteit bepaald. De prijzen zijn dus bij elke zorgaanbieder gelijk. Wij verwijzen derhalve voor de hoogte van de tarieven naar de site van de Nederlandse Zorgautoriteit: www.nza.nl.